china deel 1
Door: Karin en Ralf
Blijf op de hoogte en volg Ralf en Karin
26 Juni 2012 | China, Suzhou
We zijn op dit moment door China aan het reizen. 7 weken geleden zijn we de grens van Vietnam naar China overgestoken in Hekou. Waar we met de bus naar Kunming zijn gegaan. Daar hadden we via Couchsurfing.org afgesproken met een chinees meisje genaamd Lily. Dit was niet haar echte naam maar haar Engelse naam, hier geeft iedereen zichzelf een Engelse naam. Ze heeft ons 2 uur rondgeleid door Kunming en de volgende dag heeft ze etentje gegeven voor ons en twee Europese vriendinnen van haar. De volgende dag zijn we met de trein naar Chengdu gegaan. Treinstations lijken hier net vliegvelden, zo groot zijn ze en je moet ook door de beveiliging. In Chengdu zijn we naar de oude stad geweest. Daar waren nog de traditionele Chinese stijl gebouwen die er in China niet meer zo veel van over zijn. verder zijn we naar het panda park geweest. Hier worden reuzen panda's gefokt. Het waren top fokkers want ze hadden er veel. De panda's waren erg mooi perfect wit met zwart en er waren ook veel kleine panda's. We zijn ook nog naar het park geweest. De parken hier zijn niet rustig net zoals bij ons. Maar overal wordt opgetreden met luide muziek ,wordt er (stijl) gedanst en tai-chi beoefend. De mensen proberen er ook hun kinderen aan de partner te helpen door in een gedeelte van het park briefjes neer te hangen. Op de briefjes staat info over die persoon en soms zelfs zijn salaris. Dan komen andere ouders kijken of er wat tussen hangt voor hun kind en bellen vervolgens de aanstaande schoonfamilie op. Een soort offline Lexa. Na nog een paar dagen site seeing van de architectuur zijn we doorgereisd naar Emei shan. Daar zijn we met een bus de Emei berg op gegaan. Het laatste stukje (klim van 2 uur) hebben we te voet afgelegd. Halverwege deze klim hadden we een slaapplaats geregeld bij een boeddhistische monarchie. Mannen en vrouwen moesten apart slapen en zelfs naast elkaar zitten tijdens het eten mocht van de monniken niet. Op de top van de berg was een mooie tempel en je stond met je hoofd in de wolken. De volgende dag werden we om 5 uur gewekt door het geluid van gongen. Het was tijd voor het gebed. Om 7 uur waren we klaar om aan de afdaling te beginnen. Op de weg naar beneden zagen we een zeer mooi uitzicht, eenvoudige tempels en vermoeide pelgrims. De volgende dag zijn we doorgereisd naar Chongqing. Hier konden we door de enorme spierpijn en de regenbuien niet veel doen dus hebben we er een beetje uitgerust en naar de bioscoop geweest. Na een paar dagen rust zijn we met een nachttrein naar Guilin afgereisd. Guilin was een vredig klein stadje, heel anders dan de grote stad. We zijn hier bij een verboden stad gaan kijken en de volgende dag zijn we naar de rijst terrassen gegaan. We sliepen in een klein dorpje Dazhai. Daar zagen we een prachtige zonsondergang op de duizenden rijstveldjes. Vanuit Guilin gingen we met een slaapbus naar Guangzhou. De bus had 15 stapelbedden i.p.v. stoelen. Alleen paste wij met onze westerse lijven net niet languit in deze bedjes. Ons guesthouse was deze keer bij een leuk echtpaar thuis op de 15 de verdieping van een woontoren, waardoor we prachtig uitzicht hadden. In Guangzhou zijn we naar verschillende museum geweest. We zijn ook stadsgedeelte geweest waar allemaal oude Franse stijl gebouwen stonden. Het is daar net of je in Europa rond loopt. De Chinezen zijn er dol op en er werden dan ook veel bruidsfoto's gemaakt. We zijn ook nog naar het beste waterpark ooit geweest: Chimelong waterpark met enorm ruige glijbanen. Vervolgens zijn we naar Hong Kong vertrokken. Waar we weer een grens over moesten omdat Hongkong een aparte staat is in China. We hebben er een nieuw visum voor China geregeld en natuurlijk de stad verkend. Het verkennen ging ditmaal makkelijk door de langste roltrap ter wereld te gebruiken, die door een gedeelte van de stad gaat. We zijn ook met de tram naar de Peak gegaan om van het uitzicht over de stad te genieten. In Nijmegen hadden we onze slaapkamer muur behangen met deze skyline. Dus het kwam ons heel bekend voor. De volgende dag gingen we al vroeg op pad met metro en tram naar onze Couchsurf vriendin Amy en haar hondje Stella waar we 2 nachten mochten logeren en zeer gezellige avonden beleefde. In Hongkong zijn we verder nog naar het history museum , Oceans park (pretpark met uitzicht op de zee), paardenracen en Disneyland geweest. Na Hongkong zijn we weer terug naar China gegaan naar Shenzhen. Dit was een grensstad waar de Hongkongers goedkoop gaan shoppen en waar Foxconn (de fabrikant die onder andere apple producten maakt) gevestigd is. Opvallend is wel dat de beste iPhone clone voor de deur van Foxconn te koop is! Vervolgens zijn we naar Xiamen gereisd een nachtbus waar we wel in de bedjes paste. We gingen er met de ferry naar Gulang yu eiland. Dit eiland stond vol met westerse en Japanse gebouwen die gebouwd waren door vroegere westerse handels lieden. We zijn in Xiamen ook naar een China museum en de tempel bij het universiteitspark geweest. Hierna was het tijd om verder te reizen naar Hangzhou. Daar we hebben we genoten van het mooie meer waar deze stad om bekend is. Het weer werkte hier helaas niet echt mee, waardoor we regelmatig moesten schuilen in een Starbucks tegen de regen. We hebben ook het zijde museum bezocht. Toen we dit gezien hadden was het tijd voor Shanghai. Waar we de skyline hebben bekeken, gewandeld hebben in oude stukken stad en naar het happy Valley pretpark geweest zijn. We hebben al een groot gedeelte van Azië gezien en elke keer vinden we de lokale mensen het meest bijzonder. In elk land en hier in China zelfs in elke provincie wordt er anders geleefd. Hier in China zijn heel veel mensen. Iedereen mag nu nog maar een kind krijgen. Volgens onze vriendin Lily gebeurde het ook nooit dat iemand perrongelijk toch een tweede kreeg. In de steden leven de mensen in gigantische woontorens vol met appartementen. Als je de stad binnenkomt zie je honderden van dezelfde torens staan. De zoals wij het noemen "ikke eerst" cultuur die vooral in Shanghai opviel is toch heel anders als onze cultuur. Iedereen duwt, schiet voor, mensen stappen tegelijk in en uit de metro, niemand lijkt rekening met elkaar te houden of iets om elkaar te geven. Toch zijn de chinezen die wij ontmoet hebben altijd ontzettend aardig en gastvrij. Ook rochelen de mannen (en soms ook vrouwen) voordat ze op staat spugen, boeren en smeken ze tijdens het eten om te laten merken dat het lekker is. De baby's dragen hier geen vaak geen luiers. Ze dragen broeken waar het kruis uitgeknipt is zodat ze zo gewoon op straat (of in plantenbakken, vuilnisbakken, in winkels, etc) hun behoeftes kunnen doen. De straten worden gelukkig wel heel goed schoongehouden, dus veel merk je er niet van. Er zijn heel veel Chinezen dus lijkt het soms wel of er banen gemaakt worden om iedereen bezig te houden. Zo staan er oversteekhelpers bij stoplichten om te zorgen dat iedereen netjes op groen licht wacht en zijn er in winkels vaak meer werknemers dan klanten. Er staat ook iemand buiten de winkel klanten naar binnen te roepen en net voor de shift wisseling houd de baas op staat een peptalk tegen zijn personeel en doen ze gezamenlijk een yel! Ze zijn overal aan het bouwen in China en helaas moeten de oude gebouwen dan het veld ruimen. Beijing en Xian staan voor de komende weken nog op het programma dus nu maar hopen dat daar nog wat Chinese stijl over is.
Groetjes Ralf en Karin
26 Juni 2012 - 15:20
Mama < Diny >:
Hallo Ralf en Karin
Weer een mooi verslag , en mooie foto,s
ga jullie goed en tot ziens
xxxx Diny -
26 Juni 2012 - 17:06
Kas En Lin:
Heyhey,
weer n leuk verslag, en want mooie fotos zeg, echt jaloers hier hoor!!
vind het nog steeds grappig dat iedereen daar ook engelse namen hebben.
Misschien toch een goed idee om jullie ook Cheng en Cho te noemen? ;)
fijn om te horen en lezen dat het goed gaat met jullie! -
26 Juni 2012 - 18:50
Ilonka En Roy:
hey ralf en karin
het gaat dus weer prima, leuk!
groetjes uit roggel -
26 Juni 2012 - 18:53
Fanny:
ha ik ben weer helemaal op de hoogte! mooie foto's (vooral die panda's zijn lief!!!!!)
tot snel! -
26 Juni 2012 - 19:13
Mark:
hey karin en ralph,
een mooi verhaal om te lezen, ik wacht in spanning op het volgende.
geniet er nog van!
groetjes -
26 Juni 2012 - 20:55
Riny & Anita:
Zo dat was weer een heel mooi avontuur. Leuk om te lezen, en dan die mooie foto's, wat een natuur, maar ook die skyline is heel mooi. Intussen dat jullie genieten van jullie reis wachten wij vol verwachting op jullie volgende verhaal. Heel veel groetjes van ons. -
28 Juni 2012 - 08:36
Jeanette:
Hoi Karin en Ralf,
Leuk verslag om te lezen! Wat maken jullie veel mee zeg! :)
Heel veel plezier en ben benieuwd naar de volgende avonturen!
Groetjes, Jeanette -
30 Juni 2012 - 12:08
Maria Nelissen:
Hoi Ralf en Karin
Ik heb het verslag weer met heel veel plezier gelezen. Wat zien jullie veel mooie dingen. Ik wens jullie een goede reis verder
groetjes Maria -
09 Juli 2012 - 20:31
Anny V.d.hulsbeek:
jullie maken wat mee, onderhand genoeg voor heel je leven kei skon.
Ralf lekker drankje? wat was het.
Karin en Ralf geniet van alles. gr. Anny en Tonnie -
13 Juli 2012 - 17:56
Oda:
Hallo Ralf & Karin
Wat weer een mooi verslag van jullie rondreis, en mooie foto's hopelijk zijn de bedden in jullie rondreis nu wel lang genoeg, zeker jij Raf met je lange benen. die chinezen zullen wel tegen jou op kijken!
Heel veel lieve groeten van het scommerveld -
26 Augustus 2012 - 10:37
Ger En Rien:
Hallo luitjes,
Hier nog een verlate reactie op jullie meer dan mooie reis, wij vinden het geweldig zoals jullie het tot nu toe doen. Jullie beleven echt hoe het leven in het verre Azië is, wel veel verschil met onze cultuur.
Wij zijn gisteren naar het feestje van Fanny en Ilonka geweest, gezellig en een lekkere barbecue.
We hebben wel begrepen dat jullie voorlopig nog niet denken aan een terugreis er moet eerst nog veel bekeken worden, dus het thuisfront zal nog even geduld moeten hebben.
Hier in Nederland zitten we nog steeds in de crisis het gaat nog niet best met Europa en ook niet met Nederland. Hopelijk komt daar vlug verandering in want er komen steeds meer werkelozen.
Over een paar weken hebben we verkiezingen en maar hopen op een stabiele regering die de problemen niet vooruitschuift maar aanpakt. Wat het weer betreft hebben we een mooie nazomer tot nu toe met soms hoge temperaturen, dus daar genieten we wel van.
We zijn erg benieuwt hoe jullie reis verder zal verlopen, dus zorg goed voor elkaar en wij zien uit naar het volgende verslag.
Groetjes, Ger en Rien