China deel 2
Blijf op de hoogte en volg Ralf en Karin
06 September 2012 | China, Peking
De afgelopen weken hebben we een geweldige tijd gehad in China. Na Shanghai zijn we naar Sushou vertrokken. Daar huurden we een fiets en fietste we langs alle mooie oude gebouwen en prachtige tuinen. In het buurdorpje Luzhi, met zijn prachtige tuinen, werden we continue aangestaard en stiekem foto's van ons gemaakt. In Nanjing zagen we mooie oude stadsmuren waarop elke steen gedrukt stond door wie de steen was gemaakt. Zodat als deze kapot ging de persoon die een nieuwe steen moest leveren opgespoord kon worden. Op diverse plaatsen waaronder in Nanjing zijn we naar musea's geweest die laten zien wat er hier in de 2e wereldoorlog allemaal gebeurd is. De verkrachtingen, moorden, levend invriezen, verhongeren en het doen van experimenten op mensen is echt gruwelijk. En dan te bedenken dat het museum in Japan waar we 3 jaar geleden waren begon bij de val van de atoombom! Vanuit Nanjing zijn we naar Qufu gegaan. Qufu was een heerlijk klein dorpje met interessante Confucius tempels. Ook keken we er s'avonds met de lokale dorplingen amerikaanse films die op een witte chinese muur geprojecteerd werden midden in het dorp. Vervolgens zijn we doorgereisd naar de havenstad Qingdao. Hier zagen we voor het eerst de restanten van de olympische spelen in 2008. De Chinezen zijn helemaal olympische spelen gek. Ze hebben zelfs trainingskampen en toen de spelen van dit jaar begonnen was er op televisie niets anders te zien. In Qingdao brachten we ook nog een bezoek aan de fabriek van Ralf's lievelings- Tsingtao bier en leerde we een groepje chinezen hoe je moet poolen. Vanuit Qingdao gingen we in een 24 uur durende treinreis naar Xi'an. We sliepen er bij een aardig chinees stel thuis die eigenlijk geen woord engels konden. In Xi'an waren prachtig oude gebouwen en bijzondere graven waaronder het beroemde taracotta leger. In dit gedeelte van China wonen veel moslims, wat erg mooie moskeen en heerlijk eten opleverde. Vanuit Xi'an zijn we met de bus naar Pingliang gegaan. Daar kwamen we direct een engels sprekende chinees tegen die zijn middag vrij maakte om met ons het goedkoopste hotel (waar wel buitenlanders mogen slapen) te vinden en er vervolgens ook nog af te dingen. Meestal gaat onze communicatie met chinese mensen met handen en voeten maar in dit hotel konden we het naar een volgende level verhogen d.m.v. microsoft translate (google is geblokkeerd)! In de trein naar Lanzhou hadden we prachtig uitzicht over mooi groen begroeide bergen en kleine dorpjes. Daar liep een mooie erg hard stromende rivier door de stad. Ernaast was een mooi park met tempels wat de berg opliep en waar je dus mooi uitzicht over de stad had. Met de bus gingen we verder naar Langmusi. We hebben in China heel veel treinen genomen omdat die goedkoper zijn en nog fijner ook. Alleen de stukken waar geen treinen gingen moesten we wel met de bus. In de trein ontmoeten bijna altijd wel iemand. Vaak zijn het studenten die graag hun engels willen oefenen. Bijna altijd zoeken ze in hun spullen naar een cadeau om ons dan te geven. De meest vreemde cadeaus die we kregen waren toch wel postzegels, postkaarten, ingesealde worst en een zak granalen. Langmusi was echt een hoogtepunt. Een heerlijk klein tibetaans dorpje in de middle of nowhere. We hebben er heerlijk in de prachtige graslandschappen en heuvels er omheen gewandeld en ons verbaast over de mooie tibetaanse mensen. Overal stonden kleine paarse, gele en blauwe bloempjes en liepen er grote kuddes yakken, paarden en schapen tussen de tibetaanse tenten. Het was er best koud (20 graden overdag en 10 graden s'nachts) waardoor we weer eens konden genieten van een heerlijk dikke trui en slapen onder een echt dekbed. Daarna zijn we naar Xiahe gegaan. Daar kregen we last van hoogteziekte (3km). We hadden een echt kater gevoel en konden er door de hoogte geen lange wandelingen maken net zoals normaal. In Xiahe was een gigantische monarchie maar net die dag toen wij aankwamen hadden alle monniken het dorp verlaten voor hun jaarlijkse vakantie. De monarchie was dus uitgestorven maar de wandeling rondom de monarchie was 3km lang bitwielen draaien tussen tibetaanse mensen. Erg leuk dus. In Xining waren we direct van onze hoogteziekte af. We hebben er een dagtrip naar Youning Si gemaakt. Daar waren hele mooie tibetaanse tempels. Er zou een bus heen en een bus terug gaan naar dit dorpje. Maar om een of andere reden ging de bus niet meer terug. Dus had een lokale man geluk en heeft hij ons natuurlijk voor een smak geld even met zijn auto terug gereden naar de stad. In Azie wil iedereen de grootste boedha hebben. Nu kan er natuurlijke maar een de grootste boedha hebben dus hebben ze de strijd een beetje aangepast. Zo zagen we in Zhangye de grootste indoor liggende boedha gemaakt van een houten skelet. Zo is er altijd wel iets te verzinnen. In Jiayuguan zagen we een mooi groot fort. De omgeving waarin dit fort lag maakte het plaatje compleet. Het lag in een woestijnachtig landschap met de wit besneeuwde Himalaya pieken op de achtergrond. We zagen in Jiayuguan ook voor het eerst de chinese muur die mooi over de bergen kronkelde. Vervolgens zijn we naar Dunhuang gereisd. Daar kregen we een rondleiding in de prachtige Mogao Caves. Dat waren ongeveer 600 tempels uitgekapt in een gebergte. De grotten waren mooi opgeschilderd en bevatte allemaal boedha beelden. Vooral het verschil in tijd kon je mooi aan de schilderstijl terugzien. Daarna gingen we met de trein naar Hohhot met een tussenstop in Zhongwei. In Zhongwei hadden ze een bijzondere tempel. De schuilkelder onder de tempel was ongebouwd tot hel. Daar werden de martelingen die je in de hel te wachten staan met beelden uitgebeeld. Compleet met horrormuziek en lichtslangen waardoor het meer op een spookhuis leek. In Hohhot was een mooi inner mongolia museum en een prachtige grote moskee compleet met Aladin achtige stijl lamp. Met de trein gingen we naar Datong met een mooi nine dragon betegeld scherm en vervolgens naar Beijing. In Beijing zijn we 10 dagen gebleven die we handig vol hebben gekregen. We gingen natuurlijk naar de verboden stad, het zomerpaleis en nog een keer naar de chinese muur. Het stuk wat we hadden uitgekozen was eigenlijk gesloten voor publiek maar de lokale mensen hebben het illegaal heropent en proberen er zo wat geld mee te verdienen. Verder zijn we nog naar het mega drukke science museum, het treinmuseum en het politie museum geweest. We hebben ook nog een dag kunst bekeken in het art district. Natuurlijk zijn we ook naar het olympisch park geweest en hebben een kijkje genomen in het olympisch stadium en zwembad. Na Beijing zijn met de trein naar Harbin vertrokken. Dit is een voormalige Russische stad waardoor er mooie Russische gebouwen en kerken te bekijken waren. Je leek niet meer in China te zijn. We ontmoete er ook 2 chinese meisjes die engels studeren maar nog nooit met een buitenlander gekletst hadden. Dat leverde wat bijzondere gesprekken en 2 mailvriendinnen op. Onze laatste stop in China was Dalian. Daar hebben we nog even twee pretparken bezocht. Voor Ralf een met achtbanen en voor Karin met pinguins. Het dierenwelzijn laat in China nogal wat te wensen over. Zo hebben markten gezien met dieren in veel te kleine hokjes zonder eten en drinken. In dierentuinen hebben ze ook veel te weinig ruimte en staan chinezen op de ruiten te kloppen. Ik heb zelfs een schildpad gezien waar briefjes geld op zijn hoofd waren geplakt. Heel zielig. Gisteren zijn we naar Zuid Korea's Seoul gevlogen. Weer een heel ander land op het eerste gezicht, maar dat horen jullie over twee weken.
Groetjes Ralf en Karin
06 September 2012 - 16:27
Kas&lin:
Hey reizigers.
Wederom een leuk verslag, ik vroeg me al af waar ie bleef, maar 5 min later was ie er dus.
Waarom maakte die chinezen foto's van jullie?
Hebben ze nog nooit europeanen gezien of nooit gedacht dat ze konden fietsen? ;)
Geniet van Korea!!!
Kas&Lin -
06 September 2012 - 17:54
Annemie:
Hoi Karin en Ralf
Wat hebben jullie weer veel gezien.
Het is prachtig om het verslag te lezen.
Veel plezier in zuid-korea
gr Annemie
06 September 2012 - 18:30
Diny:
Ralf en Karin
een leuk verslag en mooien foto,s
ik zie dat het goed gaat
groetjes Diny -
heel veel plezier daar.
xx -
07 September 2012 - 14:49
Ger En Rien:
Ongelofelijk wat jullie allemaal zien en meemaken. Het zal wel erg wennen zijn als jullie weer in een westerse cultuur komen ook zeker wat de kosten betreft, maar eerst nog maar even van deze omgeving in het Zuid Korea's "Seoul'' genieten.Ik las dat jullie in in Beijing waren bijna op in de zelfde tijd dat Emmely ook daar was voor het maken van film en foto's voor een reisbureau die tochten organiseert naar heel de wereld. Ze moet daar regelmatig voor op reis o.a.Marokko, Italië, Noorwegen, Zwitserland,de Himalaya enz. Ook Noël is laatst in China geweest voor z'n werk, Verder gaar in Deurne alles zijn gangetje we hebben een erg mooie nazomer met goed weer, dus ook wij genieten in (voor jullie ) beperkte maten. Groetjes Rien -
07 September 2012 - 17:11
Ilonka En Roy:
de groetjes xx ilonka en roy -
10 September 2012 - 22:29
Anny Vande Hulsbeek:
Hoi Ralf en Karin leuk om weer iets van jullie te horen, fijn dat het goed gaat,en dat jullie zoveel zien en ondernemen dat maken wij hier allemaal niet mee in Bakel. Hier gaat het weer allemaal zijn gangetje nu de vakanties weer voorbij zijn.maar we hebben nog lekker zomers weer voordat de herfst begint.
Geniet van alles. Groetjes Tonnie en Anny -
12 September 2012 - 20:04
Riek En Piet :
Hoi Ralf en Karin
we hebben weer genoten van jullie verslag wat een belevenis en indrukken die je opdoet geniet er van
groetjes Riek en Piet -
14 September 2012 - 18:59
Oda:
Hoi ralf en Karin,
Wat weer een mooi verslag volgens mij wordt de reis steeds mooier, ook de foto's zijn erg leuk,het ga jullie goed Groetjes Oda -
18 September 2012 - 08:29
Fanny!:
laat(s)e reactie maar beter laat dan nooit!
mooie foto's en weer goed verhaal!!!!!